Vår Slekts Historie

Oppdag våre forfedre og andre slektninger

Elverum kirke, Elverum, Hedemark, Norge

Elverum kirke, Elverum, Hedemark, Norge 


OpenStreetMap

Lokasjon : Breddegrad: 60.87757239228729, Lengdegrad: 11.566672325134277


Media

Bilder
Elverum kirke, Elverum
Elverum kirke, Elverum
Elverum kirke ligger i Elverum sokn i Sør-Østerdal prosti. Den er bygget i tre og ble oppført i 1738. Kirken har korsplan og 700 sitteplasser. Kirken har vernestatus automatisk listeført (1650-1850).
Arkitekt: Nicolai Gustav Sandberg.Elverum kirke er en laftet korskirke, som ble oppført av byggmester Even Baardset fra Stange etter artilleriløytnant Nicolai Gustav Sandbergs tegninger. Sven Olsen Traaset fra Fåberg bygde tårnet. Kirken ble sterkt forandret i 1878 under ledelse av arkitekt Thrap-Meyer, men i 1937-38 ble vinduene og inngangsdørene tilbakeført til opprinnelig form, inngangsbislaget ble rekonstruert, og utvendig panel ble supplert med nytt i samme bredder.

Også interiøret fra 1700-tallet ble gjenskapt i 1937-38, blant annet ble korskranken gjeninnsatt, bladdekoren på korbuen ble komplettert og galleriene rekonstruert. Snekkerarbeidet i det opprinnelige inventaret, med rik dekor av utskårne, forgylte akantus bladranker, er utført av Nils Hansen Engen. Ole Gundersen sto for malerarbeidet. I 1986 ble benkene mellom krysset og korskranken fjernet, og i 2007 ble orgelgalleriet mot vest fjernet og kirken fikk nytt orgel plassert på gulvplan.

Altertavlen er laget etter tegning fra København og er antagelig den første barokke portalaltertavlen i Norge. Til forskjell fra de tidligere tredelte barokke altertavlene, har denne tavlen bare ett hovedmotiv. Bildet viser Korsfestelsen med Maria og Johannes ved korsets fot. Alterbildet er flankert av treskulpturer på postamenter, eller sokler. Disse forestiller Justitia med sverd og Pietà, den sørgende Maria, og representerer henholdsvis rettferdighet og fromhet. Over alterbildet er det kongemonogram og krone, og øverst et treenighetssymbol med Guds øye i strålekrans. På kapitelene og veggurene ved siden av altertavlen står engler med innskriftsbånd. Veggurene, som ellers er et sjeldent syn i kirkekoret, skjuler laftehodene til sakristitilbygget.

Kirkegårder

   Navn   Lokasjon 
1.Elverum kirkegårdElverum, Elverum, Hedemark, Norge

Gravlagt

Treff 1 til 1 av 1

   Etternavn, Fornavn    Gravlagt    Person ID 
1 Gundersen, Finn  14 Aug 1929Elverum kirke, Elverum, Hedemark, Norge I1412